• Fotograf: Dan Isaac Wallin
  • Utställning: utvalda verk
  • Datum: 31 sep - 18 dec 2015


  • Hemsida: www.danisaacwallin.com

Dan Isaac Wallin


Hur mycket slit är en bild värd? Fotografen Dan Isaac Wallin lämnar civilisationen, korsar öknar och tar sig till avlägsna öar. Han släpar med sig storformatkamera och polaroidfilm. Stannar länge, reflekterar och studerar naturen. Men all tid och alla vedermödor till trots är det värt det. När kompositionen sitter. Då uppstår något eget i exponeringsögonblicket. Något större än mötet mellan blicken, kameran och motivet. För Dan är fotograferandet en process. En konstnärlig, teknisk och hantverksmässig expedition.

Fotografen och konstnären Dan Isaac Wallin är ett fenomen i samtida svensk bildkonst. En förnyare av det analoga hantverket i en digital tidsålder. Hans egenartade och drömska bildvärld ställs ut på gallerier i Sverige och Nederländerna, men framförallt syns den på väggarna hemma hos människor från Norden till Australien.

På ett eller annat sätt är varje motiv som Dan fångar en del av hans liv. Från reflektionerna av hans barndoms Bohuslän till porträtt av rockstjärnor, äventyrare och vanligt folk. Det handlar om dragningskraft och tid. Alltid tiden. Tiden en bild får ta. Att ta form. I linsen. På pappret. I betraktarens ögon.

Naturen är ett återkommande tema i Dans bildkonst. Det kan vara salta hav och hård granit, torr öken eller snöklädda bergstoppar. Det ensliga förenar. Motiven växer fram under hans resor. Först upptäcker han en plats – som Lofoten, Island eller Israel. Sedan återkommer han. Tillbringar tid. Bildar motiv. Utsnitt ur de egna upplevelserna: ”Det är minnesplatser som ligger mig nära om hjärtat.”

Samma avgörande roll spelar tiden för Dans porträttbilder. Han jobbar alltid med storformat. En teknik som i sig kräver att personen som avbildas sitter still under ett förlängt ögonblick. Får kontakt med kameran och fotografen. I den stunden– upp till 20 sekunder – händer något som aldrig går att förutsäga. Det som gör det mänskliga mötet till ett konstverk: ”Varje porträtt är också ett självporträtt; en studie i hur jag själv skulle vilja vara.”

Dan är en fotograf som valt att återvända till det analoga för att utforska såväl polaroidtekniken som hantverksmässiga tryckformer. I sin ateljé har han fyllt kylen med polaroidfilm och arbetar med alternativa fotografiska tekniker som ädelförfarande. Han lockas av hantverket och experimenten utan att fastna i nostalgi: ”När filmen är slut är den slut, jag fotograferar även digitalt. Det jag gillar är att testa mig fram.”

Sina första bilder tog Dan Isaac Wallin hemma i Stenungsund där han är född och uppvuxen: ”Pappa har alltid fotograferat mycket och jag var nog elva när jag fick min första kamera.” Den verkliga fascinationen för fotografi kom i de sena tonåren: ”Jag var hemma hos en vän vars mamma var fotograf och fick följa med in i mörkrummet. Det blev en riktig kick.”

Snart hade han skaffat systemkamera och hoppade på olika fotoskolor. Mellan 2000 och 2003 gick han fotolinjen på Biskops-Arnö. Därefter har livet kretsat kring foto. Han har bland annat drivit Fotokompaniet i Göteborg, ett galleri och en butik som under några år var Göteborgs samlingsplats för analogt foto. Efter några år som uppdragsfotograf har han nu förmånen att satsa helhjärtat på sin konst.© Copyright 2019 ELF. All Rights Reserved.