'
  • Fotograf: Gerry Johansson
  • Utställning: Antarktis
  • Utställningsperiod 29 okt - 17 dec 2016


  • Hemsida: www.gerryjohansson.com

GERRY JOHANSSON


Sina första bilder tog Gerry Johansson som tolvåring. Mer än 60 år och oräkneliga exponeringar senare är han en av Sveriges mest kända fotografer internationellt. Fotoböckerna Deutschland, Pontiac, Ulan Bator och Sverige slår an en ton. Kännetecknen är perfektion, det rena grafiska uttrycket, de kvadratiska formerna och frånvaron av människor. Ändå blir hans fotografiska berättelser djupt mänskliga och rör vid många människor. Det är någonting med kompositionen.

Gerry Johansson bor sedan många år i skånska Höganäs, men det var några mil norrut i Varberg som fotografi blev hans livsprojekt. Han var i tolvårsåldern när han fick sin första kamera och snart var han med i lokala fotoklubbar och deltog i fototävlingar.

”I början fotograferar man för att avbilda något. Det är det som är nyttan med ett fotografi, att bevara en bild. I mitt fall var det modellflygplan som stod modell. Men jag kom tidigt i kontakt med internationellt fotografi och intresset djupnade. Fotografiet i sig – inte bara motiven – blev intressant.”

Som 16-åring reste en jazzintresserad Gerry till New York där han blev kvar i flera månader och fotograferade med The Village Camera Club. Några år senare började han studera reklam och grafisk formgivning på HDK i Göteborg. Den grafiska designerns öga för linjer, former och komposition har han sedan haft med sig i sitt fotograferande.

”Förenklade och sparsmakade bilder med stark precision är något jag har med från den grafiska formgivningen. ”

När han ställer ut hos galleri Elf hösten 2016 är det med bilder från Antarktis. En expedition som finns samlad i fotoboken med samma namn. Han reste på ett stipendium från Polarforskningssekretariatet och följde med en grupp forskare. Det var dock inte så strapatsrikt som det låter. Kallt men inte extremt.

”Midnattssolens ljus och landskapet på Antarktis passar mina formbaserade kompositioner. Det finns inget perspektiv med vägar eller telefonstolpar att hänga upp bilden på. Allt är platt på ett väldigt speciellt sätt. Landskapet känns abstrakt trots att bilden är helt realistisk. Ögat kan inte förstå hur stort landskapet verkligen är.”

Antarktis-bilderna är tagna i storformat, 20 x 25 cm och ställs ut i form av kontaktkopior.

Gerry berättar att han jobbar under lång tid med de flesta av sina projekt, även om en del är rena infall, som resan till Ulan Bator. Just nu riktar han sin kamera mot Hallands vindkraftverk, Smålandsbygden och Italien. Var det slutar får växa fram.© Copyright 2019 ELF. All Rights Reserved.