Johan Bergmark
2017.01.14 – 2017.02.25

Johan Bergmark

Passionen för rock’n’roll och tron på slumpen har format Johan Bergmark som fotograf. Han är en högst egoistisk bildmakare som ställer sina frågor med kameran utan att leverera några svar. Helst fotograferar han människor och en stor del av personerna han porträtterar är regissörer. Kända och okända från alla världens hörn. Dem ställer han ut på Elf under titeln Director’s Cut.
Men låt oss börja med att backa bandet. Johan föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm. Växte upp växelvis i Huddinge, växelvis i Norrland. Det blev också i norr hans rotsystem fick fäste.

Att han skulle bli fotograf ingick inte i någon plan. Tvärtom, var det en lycklig slump som ledde honom in på den banan.

”Mitt liv kretsade uteslutande runt musiken och det gör det fortfarande. Men tondöv och med tinnitus var jag tvungen att hitta ett annat sätt att uttrycka mig på. Foto råkade passa mig och jag hade lätt för det”.

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat.

”När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ’fel’ som det händer något extra. Jag föredrar också svartvitt framför färg, det är mindre som stör”.

I sina bilder söker han uttrycket hos sitt motiv: ögonen, känslan, formen. Han ställer öppna frågor med sin kamera och vägrar att leverera klara svar. Istället vill han lämna oss undrande: Varför står han där? Varför gömmer hon sig?

Inspirationen får Johan främst från musiken men också från film, litteratur och vardagens alla intryck och människor.

”Allt som gör livet värt att leva – eller gör det till ett helvete för den delen – inspirerar mig”.

Johan Bergmark är ansluten till bildbyrån Bildhuset och har vunnit pris för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 och 1995. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben och har haft flera separatutställningar både i Sverige och ute i Europa. MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt är några av alla tidningar som publicerat Johans bilder.

Hos Elf ställer Johan ut porträtt av kända och okända regissörer från alla världsdelar.

”Jag plåtar hellre en regissör eller manusförfattare än en känd skådespelare. De är mer nakna. Har inga masker som de drar fram. Det är lättare att skala av allt och försöka få ner dem till någon form av nollpunkt. Dessutom tar de regi väldigt bra. Förmodligen för att de själva vet hur jävliga de varit mot sina skådisar ibland. Nu är det deras tur”.

Bilderna är tagna mellan 1994 och 2016 och porträtterar bland annat Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino, David Lynch, Anna Odell, Malik Benjelloul, David Cronenberg, Bröderna Coen, Marie Lousie Ekman, Luc Besson, Claire Denís, Peter Greenaway, Cortney Hunt, Norman Mailer, Pernilla August, Mikael Marcimain, Giada Cologrande, Xavier Dolan, Lukas Moodysson, Anton Corbijn, Wes Anderson, Whit Stillman, Josef Fares, Gus Van Sant, Mel Brooks, Tomas Alfredson, Peter Fonda, Daniel Espinosa, Sara Broos, Mike Leigh, Lisa Ohlin, Miranda July, Terry Gilliam, Wong Kar Wai, Aki Kaurismäki och Stefan Jarl.

 


Läs gärna mer om Johan Bergmark och upptäck hans konst på www.johanbergmark.comJohan Bergmark
Johan Bergmark

 


Francis-Ford-Coppola

Johan i webbshoppenGalleri ELF

Alfhemsgatan 2
413 10 Göteborg

hello@gallerielf.se


Öppettider
Lördag: 11:00 - 15:00
Onsdag: 16:00 - 19:00