• Fotograf: Johan Bergmark
  • Utställning: Show Me Love
  • Vernissage: 26 januari 2019, kl 11:00


  • Hemsida: www.johanbergmark.com

  • Show Me Love

    De här bilderna är tagna 1998 under ett tvådagarsbesök på inspelningen av filmen Fucking Åmål.

    Jag minns ett otroligt ungt, spralligt och hungrigt team. Det sägs att det ska ha varit den lägsta snittåldern någonsin på det totala arbetsteamet under en svensk filmproduktion. Vi klev in på Trollywoods kontor. En liten lägenhet i Trollhättan och välkomnades av Sveriges då modigaste producent, Lars Jönsson. Det var mitt första inspelningsbesök på en filminspelning. Ulf Brantås, filmens fotograf, hade med sig egen kaffebryggare. Uppenbarligen var han den enda som hade kommit upp i kaffedrickarålder. Och utan kaffe, inga skarpa bilder. Vi bjöds efter samtal med Lars Jönsson direkt in i lägenheten där dagens scener skulle filmas. Skoskydd på, för att inte skita ner det som nu var skitigare än någonsin inför filmen. Lukas skrattade högt till sina egenskrivna repliker, som om han hörde de första gången. Omtagning efter omtagning, till ljudkillarnas förtret. Jag fick, ärligt talat, intrycket att det här skulle bli svårt att sy ihop till en bra film. Han ville ha improvisation samtidigt som han visste EXAKT vad han ville ha. Och så skrattade han sönder ljudet rätt ofta.

I efterhand är det bara att konstatera att det inte finns en enda svensk manusförfattare eller regissör som kunnat hantera tonåringar med en sådan autencitet som Lukas Moodysson. Han ÄR 15 år i själen, och han spikar de känslorna man har i den åldern, gång på gång på gång på gång…

Dagen efter var vi hembjudna till Lukas övernattningslägenhet i Trollhättan. Han öppnade i pyjamas. Och sen var det prat om det som just då var viktigast i filmen för honom….musiken. Vilken musik som skulle vara med, hur tonträffen skulle harmonsiera med budskapet, känslorna, bilderna, historien. Och just då och där i det samtalet….så ändrade jag mina åsikter från dagen innan. Han är ju en mästare! HOPPAS att han ror hem det här.

Och som han gjorde det!


JOHAN BERGMARK

Passionen för rock’n’roll och tron på slumpen har format Johan Bergmark som fotograf. Han är en högst egoistisk bildmakare som ställer sina frågor med kameran utan att leverera några svar. Helst fotograferar han människor och en stor del av personerna han porträtterar är regissörer, artister och skådespelare. Men låt oss börja med att backa bandet. Johan föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm. Växte upp växelvis i Huddinge, växelvis i Norrland. Det blev också i norr hans rotsystem fick fäste. Att han skulle bli fotograf ingick inte i någon plan. Tvärtom, var det en lycklig slump som ledde honom in på den banan.

”Mitt liv kretsade uteslutande runt musiken och det gör det fortfarande. Men tondöv och med tinnitus var jag tvungen att hitta ett annat sätt att uttrycka mig på. Foto råkade passa mig och jag hade lätt för det”.

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat.

”När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ’fel’ som det händer något extra. Jag föredrar också svartvitt framför färg, det är mindre som stör”.

I sina bilder söker han uttrycket hos sitt motiv: ögonen, känslan, formen. Han ställer öppna frågor med sin kamera och vägrar att leverera klara svar. Istället vill han lämna oss undrande: Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Inspirationen får Johan främst från musiken men också från film, litteratur och vardagens alla intryck och människor.

”Allt som gör livet värt att leva – eller gör det till ett helvete för den delen – inspirerar mig”.

Johan Bergmark är ansluten till bildbyrån Bildhuset och har vunnit pris för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 och 1995. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben och har haft flera separatutställningar både i Sverige och ute i Europa. MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt är några av alla tidningar som publicerat Johans bilder.

© Copyright 2019 ELF. All Rights Reserved.