Maja Kristin Nylander
2016.04.23 – 2016.06.04Maja Kristin Nylander

I vår visar Elf ett urval av Maja Kristin Nylanders verk. Göteborgsfotografen som i sina försök att förstå världen skapat en helt egen bildvärld. Den kan vara drömsk och sagolik men också dokumentärt berättande som i aktuella Vi är romer. Till Elf har hon valt bilder från sina självbiografiska serier Häst min bror och En atletkvinnas dotter.
Med mammas gamla kamera började en ung Maja Kristin Nylander dokumentera sin västmanländska hembygd. Ofta med mormor som motiv. I en föränderlig tid blev fotograferande ett sätt att för alltid bevara byn som den var.

”Jag tror att vi fotograferar för att försöka bevara saker och människor som oundvikligen kommer att försvinna.”


Viljan att berätta blev en drivkraft i Maja Kristins fotograferande, såväl i hennes tidiga mer dokumentära arbete som i de iscensatta bilder hon skapar idag.

”Sedan fastnade jag för arbetet i mörkrummet. Att långsamt se en bild växa fram upplever jag fortfarande som något magiskt.”

Den magin syns också i hennes bilder och det är lätt att förstå att hon lika gärna kunde målat. Allt för att berätta om de saker hon vill undersöka och försöka förstå. På Elf ställer hon ut bilder ur serierna Häst min bror och En atletkvinnas dotter.

”Det är fotografier som bottnar i personliga erfarenheter av närvaro och frånvaro. Ett pågående självbiografiskt gestaltande där jag utforskar saknadens estetik i drömska målande bilder av melankoliska landskap. I fragmentariska fiktioner söker jag relationerna mellan det mytologiska och värdsliga, kollektiva och personliga minnen.”

Bilderna är omsorgsfullt iscensatta och arrangerade. Minnen, symboler och kroppar samspelar i scenarier där yttre och inre världar får mötas. Maja Kristin Nylanders bilder möter du på Elf mellan 23 april och 4 juni. I höst fortsätter hon knyta samman de här bildserierna med nya verk i en större utställning.

”En sammanfattning av mitt arbete de senaste tio åren. Parallellt med det håller jag på med ett projekt om identitet och idéhistoria.”

Bildkonstnären Maja Kristin Nylander är verksam i Göteborg och utbildad i Skottland och Wales. Hon har tilldelats ett flertal stipendier och har en rad utställningar, i Sverige och utomlands, bakom sig.


Läs gärna mer om Maja Kristin Nylander och upptäck hennes konst på www.majakristin.seMaja Kristin Nylander
Maja Kristin Nylander

 Kvinnor i väntan

Maja i webbshoppenGalleri ELF

Alfhemsgatan 2
413 10 Göteborg

hello@gallerielf.se


Öppettider
Lördag: 11:00 - 15:00
Onsdag: 16:00 - 19:00