'
  • Fotograf: Sören Håkanlind
  • Utställning: Corleone
  • Utställningsperiod 30 jan - 31 mar 2016


  • Hemsida: www.hakanlind.com

SÖREN HÅKANLIND


Den mångårige GP-fotografen är flerfaldigt prisbelönt, bland annat tre gånger i tävlingen Årets Bild.

MÄNNISKOR ÄR SÖRENS ABSOLUTA FAVORITMOTIV.

Det är det som driver mig. Det är helt enkelt kul att träffa folk, tjöta lite och ta några bilder. Mina roligaste jobb är alla industrier jag besökt.

SÖREN GJORDE SINA FÖRSTA FOTOJOBB PÅ GÖTEBORGS-POSTEN 1982, MEN FOTOINTRESSET FÖDDES LÅNGT TIDIGARE HEMMA I LIMMARED.

Jag tyckte det gick för långsamt att teckna, kanske för att jag var så noggrann. Men så hittade jag min fars gamla bälgkamera och sakta började intresset växa fram. På den tiden fick man vara sparsam med exponeringarna, åtta per film hade man.

CORLEONE-BILDERNA SOM HAN STÄLLDE UT HOS GALLERI ELF KOM TILL AV EN SLUMP.

"GP:s sportredaktör Mats Härd och jag åkte runt i Italien och rapporterade inför fotbolls-EM 2000. Vi kom till Palermo på Sicilien för landskampen mellan Sverige och Italien. Som vanligt var vi lediga fram till den sena matchstarten och en entusiastisk Mats insisterade på att vi skulle åka och besöka den lilla staden Corleone. Känd för sina både verkliga och uppdiktade maffiabossar."

Sören själv var trött och motsträvig efter ett hektiskt reseschema. Till slut gav han ändå med sig efter att först ha klargjort att något bildreportage blir det i alla fall inte!

De stannade två timmar i Corleone och hann med både en välsmakande lunch och en del fotograferande. Drygt tre rullar film blev det. Och slutligen ett bildreportage i GP:s Två Dagar.

"Bilderna bara fanns där i de korta mötena och i stämningen som inte var hotfull, men ändå spänd och tryckt på något vis. Ingen kunde engelska. De undrade säkert vad vi gjorde där med kameror och allt."© Copyright 2019 ELF. All Rights Reserved.