'
  • Fotograf: Thron Ullberg
  • Utställning: Vilsen
  • Utställningsperiod 27 aug - 22 okt 2016


  • Hemsida: www.thronullberg.com

THRON ULLBERG


Thron Ullberg är en av Sveriges mest kända – och uppskattade – porträttfotografer. Han är född 1969 i Övertorneå, uppvuxen i Karlstad och numera verksam i Stockholm. Konstnärligt strävar han alltid efter att överraska sig själv. Tekniskt håller han fast vid det analoga och kylen med polaroidfilm. Att porträttet blivit hans kännetecken hänger ihop med intresset för människor.

Thron Ullbergs fotografiska resa börjar i Karlstad och biblioteket där hans mamma arbetade. En ung Thron hjälper till att ställa ut sorterade böcker och fastnar särskilt för klassificeringen In som i fotokonst.

”Där upptäckte jag hur spännande det är med fotografi. Inte minst Arnold Newman blev en tidig inspirationskälla som jag fortfarande återvänder till.”

Första kameran fick Thron i nionde klass och när han började första ring på gymnasiet fick han tillgång till skolans mörkrum. Ett år senare hade han byggt ett eget hemma i tvättstugan. Snart fick han sitt första assistentjobb men fotograf på riktigt blev han först många år senare och ett antal terminer på universitetet. Samtidigt som han studerade juridik, konst och estetik började han ställa ut sina bilder. Sedan fanns ingen återvändo.

På frågan om vad som kännetecknar honom som fotograf svarar han helst så lite som möjligt.

”Jag vill överraska mig själv. Se saker som jag inte kunde veta på förhand. Så bilderna får tala för sig själva.”

Ska man ändå nysta fram en röd tråd följer den människor som motiv. Också människan Thron Ullberg är ett återkommande föremål för hans kamera.

”Sedan 1995 tar jag ett självporträtt den 10 april varje år. Det är en blandning av performance och tidsresa i mitt eget liv. Min mor och dotter syns i bilderna. Jag har legat naken i isvatten och hoppat fyra meter från ett träd.”

Projektet med det årliga självporträttet är tidigare utställt och finns dokumenterat i boken Celina and Me.

Hos Elf ställde Thron ut projektet Vilsen som är taget på utgången polaroidfilm.

”Det började 2011 när jag mötte en ung person som jag på många sätt kände igen mig själv i den åldern i. Hur vilsen man kan vara som ung och fortfarande är som vuxen. Från vårt möte fram till 2015 har jag fotat den här personen på olika platser runt om i Sverige.”© Copyright 2019 ELF. All Rights Reserved.